Kontakt

Livsnerven i operaen

Med elever fra Eid videregående skole er det virkelig liv laga for et operahus på Nordfjordeid.

- Samarbeidet mellom skolen og operaen håper jeg aldri tar slutt, uttrykte en svært begeistret operasjef Kari Standal Pavelich til publikum like etter premieren på Madam Butterfly nylig.  

Premieren ble en stor suksess, og en suksess kan man trygt også kalle det helt unike samarbeidet operahuset har med Eid videregående skole i Sogn og Fjordane.

Bistår i alt

Som et ledd i undervisningen er elevene med på operaoppsetningene. Under hele prosessen fra idé til ferdig produkt. - De bistår i alt fra lyskonstruksjoner, bygging av kulisser, scenerekvisitter, hår og sminke, forklarer Ove Lillestøl som er utdanningsleder ved Eid videregående skole.  

Det kunstneriske teamet er profesjonelle og innleide av Opera Nordfjord, og består av scenograf, lysdesigner, rekvisitør, inspisient, regissør, dirigent og musikere.

Samarbeidet startet i 2005, men har siden bare utviklet seg og fra 2009 har operahuset Nordfjord og Eid videregående skole holdt til under samme tak. - Det er et fantastisk samarbeid som elevene har et stort utbytte av, fortsetter Lillestøl.

Berger elevene

Han bekrefter å ha sett flere tilfeller av skoletrøtte elever som nok ville falt ut av skolen om ikke dette tilbudet eksisterte. - Disse har fått gløden tilbake og en helt ny skolehverdag. Og vi har elever som fortsatte utdanningen innenfor de samme feltene også etter at de fullførte videregående.  

Operahuset Nordfjord er et av to operahus i Norge. Bjørvika i Oslo er nok det som oftest stikker av med oppmerksomheten, men det er ikke dermed sagt at storebror i hovedstaden ikke legger merke til hva som skjer på nordvestlandet. - De har flere ganger uttrykt stor beundring og er imponerte over den store kompetansen som er i bygda vår, sier Lillestøl stolt.  

Noen profesjonelle produksjonsarbeidere leier Operahuset Nordfjord inn foran hver oppsetning. De er dyktige fagpersoner som er berikende for skolen å samarbeide med og de har det overordnede ansvaret og overværer det enorme arbeidet som dugnadsgjengen, lærerene og skoleelevene legger ned.

Det virkelige liv

I tillegg blir det ofte lange skole/arbeidsdager. - Elevene kan ikke gå hjem klokken 16. Vi har tatt på oss et oppdrag og må fullføre innen fristen, og klokken kan ofte nærme seg midnatt før elevene er ferdige, sier Lillestøl. - Men de klager ikke. Tvert imot er de veldig fornøyde, og sier at de får et innblikk i det virkelige livet på denne måten, fortsetter han. - I tillegg blir de svært motiverte når de får vist fram arbeidet sitt til publikum.  

Det bekreftes langt på vei også av elevene selv. Hanna Kvamme er andreårselev, og sier de alle stortrives på Eid videregående skole. -  Alle er fornøyde, og fornøyde elever skaper et godt skolemiljø, sier hun. - Arbeidsoppgavene vi får er spennende og utfordrende, og står ikke nødvendigvis i teorifagsboka. Vi må løse oppgaver og være kreative sammen, i stedet for å sitte på hver sin pult med teoriboka liggende foran seg. - I tillegg får vi jobbet sammen med profesjonelle aktører, understreker hun.

Men de arbeidsvillige elevene ved Eid stopper ikke sine produktive og kreative virker her. I tillegg til å være livsnerven til operaen setter de også opp sin egen musikal. - Den har et vanvittig høyt nivå. Her står elevene for alt. Også skuespillet og deler av musikken, avslutter Lillestøl.  

Kvamme er overbevist om at måten skolen legger opp undervisningen på gjør elevene enda mer motiverte.  -  Uten tvil. Det er absolutt å anbefale andre skoler å se på hvordan vi gjør det her.